czwartek, 26 lutego 2015

Tort dla Bartusia (19 lat)


Pierwszy raz robiłam wczoraj tort. Nie żebym w ogóle ciasta nie robiła słodkiego, ale takie to dla mnie nowość. Pomieszałam dwa zasłyszane przepisy i stwierdzam, że wyszło dobre :-) A przynajmniej wygląda na dobre. Z pewnością jest to duża bomba kaloryczna.


A teraz mały przepis :-)
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki (125ml) mąki pszennej + minimalna ilość do formy
  • czubata łyżka kakao
  • 3/4 szklanki (ok. 190ml) skrobi ziemniaczanej
  • 200g cukru
  • 5 łyżek wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • 3 płaskie łyżki żelatyny w proszku
  • 200g śmietany 30%
  • Nutella orzechowa czy inne podobne cosie :-)
  • Trochę masła lub margaryny 
  • 500ml mleka (minimum 2% tłuszczu)

Sposób:

  1. Oddzielić żółtka od białek - żółtka najlepiej wrzucić do kubka, zaś białka do dużej miski. Następnie białka mikserem ubić na gęstą pianę, jeśli po przechyleniu miski piana zostanie na miejscu, można powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Cały czas miksować.
  2. Do nieco mniejszej, ale też pojemnej miski, wsypać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie. Wsypać sypką mieszaninę do miski z ubitą pianą, dodać 2 łyżki wody i mieszać (łyżką, najlepiej drewnianą - mikser odpada).
  3. Jak już wymieszamy dokładnie składniki - bierzemy się za przygotowanie blachy. W międzyczasie można już ustawić piekarnik na 180°C (nagrzewanie od góry i dołu, bez termoobiegu). Blachę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wlewamy zawartość miski.
  4. Do piekarnika wkładamy ciacho na około 30min. 
  5. W miskę wsypujemy żelatynę i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Należy to wymieszać i zostawić.
  6. Budyń przygotowujemy zgodnie z opakowaniem. Następnie wrzucamy do niego żelatynę i mieszamy, aż będzie jednakowa konsystencja. Zostawiamy do ostygnięcia.
  7. Ubijamy śmietanę mikserem na najwyższych obrotach, a potem stopniowa wrzucamy ją do ostygniętego budyniu i dokładnie mieszamy.
  8. Ciasto po ostygnięciu kroimy na 2 krążki (ilość tu zależy w sporej mierze od wielkości blachy) i przekładamy masą budyniową.
  9. Ciasto należy wstawić do lodówki na około 1,5h, po czym wyjąć na chwilę aby przyozdobić.
  10. Podgrzewamy wodę w garnuszku (ale nie gotujemy) i wkładamy słoik z Nutellą do wody aż czekolada się rozpuści. Następnie obsmarowujemy całe ciasto.
  11. Możemy też przyozdobić czym tylko chcemy - posypka, pisaki, bita śmietana i wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Ja użyłam pisaków.
  12. Wstawić tort do lodówki aby Nutella zastygła :-) (pamiętając, że jeśli wyjmiemy i długo postoi w temperaturze pokojowej - będzie się topić z powrotem)
I tak oto mam swój nieco zwariowany tort na zamówienie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz